grafika komputerowa informacje

grafika komputerowa informacje

Jak zrobić curry

W większości supermarketów można kupić łagodne, średnie lub gorącej curry i są całkiem wystarczające do dokonania dip curry lub danie takiego jak Coronation Chicken ale żaden szanujący Indyjski gospodyni nigdy używać predefiniowanych mieszankę przypraw. Wielu Indian Curry recepty proszku są regionalne i większość Indian rodziny będą mieli swoje własne przepisy na curry w proszku, które zostały przekazane z pokolenia na pokolenie.

Tak, w skrócie, curry w proszku jest mieszanką wielu różnych przypraw i ziół, ale bez względu na to, że zawiera ona będzie świeżo zmielony codziennie.

Zioła i przyprawy curry w proszku może zawierać nasiona kminku, nasiona kolendry, listki curry, kardamon, cynamon, czarny pieprz, chilli, nasiona kopru, nasiona cebuli, kozieradka, nasiona gorczycy, ziemi kurkuma, mielonego imbiru i suszone czerwone chilli.

To bardzo prosty indyjska mieszanka curry jest w następujący sposób:

6 suszone czerwone chilli

3 łyżeczki nasion kolendry

2 łyżeczki nasiona kminku

1/2 łyżeczki gorczycy

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka nasion kozieradki

10 świeżych liści curry

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżka kurkumy mielony

Regulowania ciepła przez zmianę liczby chili. Suche smażyć całe przyprawy aż zapach pachnący i zmielić za pomocą tłuczka i moździerza lub młynka elektrycznego (co jest znacznie łatwiejsze). Mix w pozostałych składników i masz podstawę swojej curry.

Można eksperymentować z ilości i składników aż znajdziesz mieszankę lub dwa, które naprawdę lubisz. Mam zamiłowanie do kminku więc zawsze podwojenie ilości podanej w jakikolwiek przepis na curry.

Można również dokonać pasty curry, która przechowuje również w słoiku w lodówce; I sugerują, że dostosowanie ilości do własnego gustu.

Z grubsza posiekać 2 łyżki każdego z czosnku i imbiru i trzy zielone chilli i wymieszać z niewielką ilością wody w malakserze. Posiekać cebulę i zmiękczają w oleju roślinnym na średnim ogniu. Dodaj pastę i krótko podsmażyć. Dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 2 łyżki każdy tosty kolendry mielonej i kminek i smażyć krótko ponownie. Następnie dodać 400g puszka posiekane pomidory i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i trochę ciepłej wody. Gotować na wolnym ogniu, aż odkrył pasta zgęstnieje, a następnie wymieszać zmielony czarny pieprz do smaku, jak i garam masala (inną mieszankę przypraw, dla których powiem wam, gdzie znaleźć przepis).

Teraz już wiesz, jak zrobić curry od podstaw, jestem pewien, że już nigdy nie wrócić do różnych predefiniowanych.

Liz jest zapalonym kucharzem domu, który kocha, aby indyjskie jedzenie w szczególności, a znajdziesz kilka regionalnych receptur curry, a także przepis na garam masala na stronie Liz, autentyczne Curry receptur.

Artykuł dzięki: http://www.izabela-baranowska.pl